Banden en Autoservice Assen is gespecialiseerd in TPMS Service

TPMS Service

Wat is TPMS?
TPMS is een betrouwbaar hulpmiddel dat de bandenspanning en temperatuur van alle banden meet terwijl u in de auto zit. De gegevens worden draadloos naar het display op het dashboard verzonden. Het systeem stelt door middel van geluidsignalen en zichtbaar op de display de chauffeur in staat lekkage, lage bandenspanning, te hoge bandenspanning of temperatuur snel te onderkennen. Hierop kan de chauffeur maatregelen nemen.

Waarom TPMS?
Iedereen weet dat bandenspanning belangrijk is, maar veel autobezitters zien niet aan de banden dat ze met een te lage bandenspanning rijden. Dat is niet zo wonderlijk. Een verschil van 0,5 Bar is voor een leek nauwelijks te herkennen. Te lage bandenspanning is vaak een oorzaak van ongelukken. Bovendien verhoogt een te lage bandenspanning het brandstofverbruik en de bandenslijtage. Daarnaast vermindert de veiligheid en de wegligging en wordt de remweg een aanzienlijk stuk langer.

Het doel van TPMS?
De overheid heeft een aantal doelpunten opgesteld voor de verplichte invoering van het TPMS systeem bij nieuwe auto’s

– De veiligheid verhogen
– De koolmonoxide uitstoot verlagen
– Verminderen van het brandstofverbruik
– De levensduur van een band te optimaliseren
– Verhogen van de duurzaamheid

 

Verplichting TPMS Sensoren,

De verplichting geldt voor nieuwe modellen die vanaf 1 november 2012 een typegoedkeuring krijgen. Vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto’s over het TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) beschikken. Vanaf januari 2015 zal een voertuig afgekeurd worden als het TPMS systeem niet werkt, indien van toepassing.

Dit op basis van de Europese norm 2010/48EC.

Het systeem moet de bestuurder waarschuwen als de spanning in één of meerdere banden meer dan 20% onder de vereiste spanning komt.

 

Soorten TPMS systemen,

Ondertussen zijn er twee verschillende soorten TPMS systemen op de markt, indirect en direct.

Het grote verschil tussen beide is dat indirecte systemen geen gebruik maken van druksensoren. Deze indirecte systemen maken een berekening op basis van de omtreksnelheid, diameter en / of hoogteverhouding van een band (ABS systeem).

Een direct TPMS systeem maakt wel gebruik van een druksensor in de band. Wat bij nieuwere auto’s af te lezen is op het display van de boordcomputer.

 

Banden en Autoservice Assen is gespecialiseerd in het lezen, schrijven, plaatsen van TPMS sensoren (direct systeem) - Informeer naar de mogelijkheden.